پرورش تخصصی گوسفند و بز

این وبلاگ به طور اختصاصی به مسایل مختلف تاثیر گذار بر پرورش گوسفند و بز میپردازدو شامل موضوعات فنی و اخبار....مربوط به دام سبک است

پرورش تخصصی گوسفند و بز

این وبلاگ به طور اختصاصی به مسایل مختلف تاثیر گذار بر پرورش گوسفند و بز میپردازدو شامل موضوعات فنی و اخبار....مربوط به دام سبک است

هشدار بهداشتی - تب خونریزی دهنده کریمه کنگو

 
 تدوین کننده: دکتر علیرضا ادیبان سرپرست آموزش و بررسی بیماری های دامی استان کرمانشاه-منبع :سایت دامپزشکی کرمانشاه
تاریخچه:
تب خونریزی دهنده کریمه- کنگو یک بیماری خونریزی دهنده ویروسی و مشترک بین انسان و دام می باشد که در انسان باعث بیماری و مرگ و میر می شود.این بیماری اولین بار در منطقه کریمه اوکراین سبب مبتلا شدن بیش از 200 نفر در طی سالهای 1945-1944 گردیده است.عامل بیماری بعد ها در سال 1956 در کنگو واقع در قاره آفریقا شناسایی شد. به همین خاطر نام بیماری از ترکیب این دو محل کریمه و کنگو انتخاب گردید.امروزه در بیشتر کشورها بویژه در کشورهای همسایه ایران و ایران ویروس عامل بیماری و یا آنتی بادی مربوط به آن جدا شده است.

مشخصات عامل بیماری:
عامل بیماری ویروسی از خانواده بونیا ویریده و جنس نایرو ویروس می باشد.مقاومت ویروس در برابر حرارت کم است . بنابراین پختن گوشت و پاستوریزاسیون شیر باعث از بین رفتن ویروس می گردد.

راه های انتقال:
1-     انتقال از طریق گزش کنه آلوده
2-     انتقال از طریق له کردن کنه های آلوده
3-     انتقال از طریق سایر حشرات
4-     انتقال بیماری به انسان در اثر تماس مستقیم با خون، ترشحات و بافتهای آلوده
5-     کارکنان بیمارستان ها مثل پزشکان، پرستاران، بهیاران و .... در اثر تماس با افراد بیمار و یا وسایل آلوده به بیماری مبتلا می شوند.
6-     قصابان، سلاخان، کارگران کشتارگاه ها، دامپزشکان، بازرسین کشتارگاه ها، دامداران و افرادی که در تماس با دام آلوده یا لاشه دام بیماری می باشند در معرض خطر بیماری قرار دارند
 
علائم بیماری در دام:
در دام، بیماری به ندرت علائم درمانگاهی نشان می دهد. پس از یک دوره 3 تا 12 روزه در اثر عفونت خونی ویروس، تب به مدت یک هفته دوام یافته و در حالت حاد خونریزی و پر خونی در مخاطات دیده می شود و پس از یک هفته دام به عنوان ناقل بیماری، ویروی را از بدن خود دفع می کند
 
علائم در انسان:
این بیماری در انسان به صورت های حاد، تحت حاد و خفیف گزارش شده است.علائم بیماری در انسان شامل تب و لرز ، سر درد، درد عضلانی، گلو درد ، درد شکم ، تهوع ، اسهال ، پرخونی ملتحمه چشم و حساسیت به نور دیده می شود. 3 تا 6 روز بعد دانه های قرمز جوش مانند در سطح بدن بخصوص روی سینه و دست و پا و مخاطات ایجاد می شود.در فرم شدید در اثر شدت بیماری لکه های خونریزی در زیر پوست مشاهده می شود که به همراه خون دماغ،استفراغ خونی ، مدفوع خونی و خونریزی رحمی       می باشد. مرگ در اثر تداوم اسهال، خونریزی مغزی ، ادم ریوی و نارسایی ریوی اتفاق می افتد. میزان مرگ و میر در انسان 15 تا 70 درصد گزارش شده است.

تشخیص بیماری:
قطعی ترین راه تشخیص بیماری جدا سازی ویروس است که خون بیمار به مغز نوزاد موش تزریق می شود و پس از یک هفته ویروس را با ستفاده از آزمایشRT-PCR و ایمونوفلوئوسنت(IFA) جهت تشخیص بیماری نیز استفاده می شود.

کنترل و پیشگیری بیماری:
مهمترین راه کنترل بیماری محافظت در برابر گزش کنه ها با سم پاشی دام ها و اماکن دامی می باشد.، لذا توصیه می شود در فصول بهار و پاییز که فصل فعالیت منه ها می باشد 2 هفته قبل از کشتار دام جایگاه و بدن دام سمپاشی شده باشد و ضمناً در صورت مشاهده علائم تب دار بودن از ذبح دام خوداری گردد.
استفاده از لباس کار مناسب، چکمه، کلاه ، عینک، ماسک و دستکش مخصوص در واحد های دامپروری و کشتارگاه ها و قصابی ها و افراد که در تماس مستقیم با دام ها و یا لاشه آنها هستند ضروری است.
از له کردن کنه ها با سنگ و یا انگشت خوداری شود، چون باعث انتشار آلودگی به اطراف می شود .هنگام پشم چینی و ذبح دام ، دهان ،چشم و بینی با ماسک و عینک مخصوص پوشانده شود تا از انتقال بیماری از طریق خون و مایعات بافتی دام جلوگیری گردد.
قرنطینه کردن و مراقبت ویژه از بیماران مشکوک و مبتلا به بیماری تب کریمه الزامی است.
نگهداری لاشه دام ها در دمای صفر تا چهار درجه به مدت 18 تا 24 ساعت تا جمود نعشی بصورت کامل انجام گردد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.