پرورش تخصصی گوسفند و بز

پرورش تخصصی گوسفند و بز

این وبلاگ به طور اختصاصی به مسایل مختلف تاثیر گذار بر پرورش گوسفند و بز میپردازدو شامل موضوعات فنی و اخبار....مربوط به دام سبک است
پرورش تخصصی گوسفند و بز

پرورش تخصصی گوسفند و بز

این وبلاگ به طور اختصاصی به مسایل مختلف تاثیر گذار بر پرورش گوسفند و بز میپردازدو شامل موضوعات فنی و اخبار....مربوط به دام سبک است

بیماری اگالاکسی


به گزارش سایت حکیم مهر به نقل از ایرنا، دکتر محسن سعیدی رئیس شبکه دامپزشکی خلخال

 در کارگاه آموزشی یافته های کشاورزی و دامداری خلخال گفت : بیماری اگالاکسی گوسفند و بز یک بیماری بومی استان اردبیل بوده و دامپزشکی استان برای ساخت واکسنی مناسب برای مقابله با این بیماری دو سال پیش شهرستان خلخال را به عنوان پایلوت نمونه برداری از دام های مبتلا به این بیماری انتخاب کرد.

سویه های نمونه برداری شده از دام های آلوده به این بیماری در طول دو سال برای ساخت واکسن جدید و متناسب با باکتری های بومی دام های استان اردبیل به انستیتو رازی تنها مرکز ساخت واکسن و سرم بیماریهای دام کشور ارسال شد.


واکسن های موجود بر اساس سویه های 40 سال پیش تهیه و در اختیار دامداران منطقه گذاشته می شد، اما با ساخت واکسن بر اساس سویه های نمونه برداری شده جدید سطح پیشگیری از این بیماری بومی گوسفند و بز در دام های موجود استان تا میزان 90 درصد افزایش خواهد یافت.

وی با بیان اینکه بیماری اگالاکسی یک بیماری مشترک انسان و دام نیست ولی خسارت سنگینی بر دامداران وارد می کند، افزود: سقط جنین، لنگش، ورم پستان، چشم درد و تلفات بره و بزغاله از عوارض شایع این بیماری در بین دام های سبک است.

 برخلاف بیماری تب برفکی که در طول یک ماه از گله دام حذف می شود، بیماری اگالاکسی به مدت پنج سال در کانون های دامداری و در بدن دام ماندگاری دارد.

اکثر دامداران خلخال ابتلای دام های سبک خود به این بیماری را به دامپزشکی گزارش نمی کنند ولی به طور میانگین 40 درصد از دام های این شهرستان همه ساله مبتلا به این بیماری بومی گوسفند و بز می شوند.

با توجه به اینکه دامداران خلخال بدلیل بار مالی استقبال مناسبی از واکسینه دام های خود در مقابل این بیماری نمی کنند، با ساخت واکسن جدید و حذف میکرب از بدن دام خسارات این بیماری در بین دام های سبک استان در آینده به طور قابل توجهی کاهش خواهد یافت۳۰ بهمن ۱۳۹۴

برگه رگورد حذف یا مرگ گله داشتی


رکورد حذف/مرگ و میر گله داشتی

هویت دامسن دامدلیل حذف/علت مرگ  احتمالیعلایم اولیه بیماریعلت محرز مرگ













































منبع  : (برگرفته از کتاب پرورش گوسفند-تالیف مرادی دیوکلایی

سقط جنین


دکتر محمد سهرابی

کارشناس اداره کل دامپزشکی استان خراسان‌جنوبی گفت: نامناسب بودن جایگاه نگهداری  دام‌ها و تراکم زیاد دام‌ها در محل نگهداری سبب وارد شدن آسیب‌های فیزیکی به دام‌ها  و در نتیجه مرگ جنین‌ بویژه در هفته‌های آخر آبستنی می‌شود .

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، «دکتر محمد سهرابی» در پاسخ به اینکه چرا عوارضی مثل سقط جنین بیشتر در فصول سرد  اتفاق می‌افتد،‌ توضیح داد: با توجه به غالب بودن نگهداری و پرورش دام‌های  سبک(گوسفند و بز) در استان و با عنایت به شرایط اقلیمی و آب و هوایی، فصل جفت‌گیری  دام‌های سبک معمولاً در اواخر تابستان بوده بنابراین اکثر دام‌های ماده در فصل  پائیز و زمستان آبستن می‌شوند .

وی با بیان اینکه جدای از این، برخی عوامل بیماری‌زا نیز می‌توانند در این تراکم  دام‌ها شایع شده و سبب سقط جنین شوند، افزود: دامداران به محض مواجه شدن با جنین  سقط شده دام‌های خود، آنرا در ظروفی که نشتی نداشته باشد قرار داده و سریعاً به  شبکه دامپزشکی شهرستان تحویل داده تا از نظر عوامل بیماری‌زا مورد آزمایش قرار  گیرد .

کارشناس اداره کل دامپزشکی استان تصریح کرد: سقط جنین یک حالت عمومی بوده که در  اثر طیف وسیعی از عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک بوجود می‌آید، به همین دلیل از  سقط جنین به عنوان سندروم ذکر شده و تشخیص علت اصلی سقط جنین بسیار مشکل بوده و  نیازمند همکاری و پیگیری دام‌دار و دامپزشک و نیز تعامل هر دو با دامپزشکی است .

سهرابی با اشاره به راهکارهای کلی پیشگیری از شیوع بیماری‌ها در فصول سرد، عنوان  کرد: داشتن اصطبل یا آغل مناسب برای دام‌ها تا حد زیادی می‌تواند در پیشگیری از  بیماری‌ها موثر باشد، بنابراین ساخت جایگاه و اصطبل مناسب و استاندارد برای هر راس  دام سبک با حداقل 2 مترمربع زیربنا که قابل شستشو و ضدعفونی باشد برای داشتن دامی  سالم در فصول سرد از ضرورتهاست .

کارشناس اداره کل دامپزشکی استان، با اشاره به اینکه سرما به تنهایی خطر زیادی  برای دام‌ها ندارد، تاکید کرد: وقتی دام‌ها در معرض باد سرد یا کوران قرار بگیرند  استرس سرما به بدترین شکل بر بدن دام اثر می‌گذارد. محل نگهداری ساخته شده باید  دارای نور و تهویه مناسب و امکانات آب سرد و گرم نیز باشد. علاوه بر داشتن یک  جایگاه مناسب برای دام‌ها، واکسیناسیون دام‌ها علیه بیماری‌های دامی قبل از فصل  سرما در سلامت گله نقش زیادی دارد. همچنین دامهای ماده باید قبل از جفت‌گیری عیله  بروسلوز مایه‌کوبی شوند و همچنین واکسن‌های دیگری مانند آبله، آنترو توکسمی یا سرخ  روده نیز قبل از سرما باید تزریق شوند .

کارشناس اداره کل دامپزشکی استان، با اشاره به اینکه یکی دیگر از موارد مهم در  پیشگیری و کنترل بیماری‌های دامی تعبیه و ساخت محلی برای نگهداری دام‌های بیمار  است، یادآور شد: شناسایی و جداسازی دام‌های بیمار و دارای علایم غیرطبیعی و نگهداری  آنها در محل جداگانه، از انتشار بیماری‌های واگیر، جلوگیری و درمان آنها را نیز  راحت‌تر خواهد کرد .

سهرابی با اشاره به اقدامات دیگری که در حفظ سلامت دام‌ها در فصول سرد تاثیرگذار  بوده ولی قبل از شروع سرما باید انجام شود، خاطرنشان کرد: .... و حمام {کنه} دام‌ها،  خوراندن داروهای ضد انگل، تخلیه کود موجود در جایگاه و شستشو و ضدعفونی کف و  دیوارهای آغل از اقداماتی بوده که در حفظ سلامت دام‌ها در فصول سرد موثر




منبع :برگرفته از سایت حکیم مهرتاریخ 1394/11/28   http://www.hakimemehr.ir