ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
منبع : نویسنده :محمدر ضا حیدریhttp://alborz20.rozblog.com
مقدمه:
بخش عمده سودآوری پرورش گوسفند به بره زایی مربوط است و هرگونه اختلال در آن موجب کاهش سود و خسارات اقتصادی خواهد شد و چون 35 درصد از کل تلفات گوسفند مربوط به مرگ و میر بره ها می باشد و 70 درصد تلفات بره معمولا در یکی دو روز اول تولد اتفاق می افتد .
بنابراین سقط جنین و تلفات بره از عوامل اصلی کاهش سودآوری در پرورش گوسفند می باشد این عوامل به دو بخش عوامل مادری (عوامل قبل تولد) و عوامل بعد تولد بره قابل تقسیم بندی است.
توصیه های لازم برای کاهش میزان تلفات بره ها:
الف: عوامل مادری (ملاحظات لازم در خصوص میش آبستن پا به ماه)
1- ایجاد زایشگاه انفرادی برای گوسفندان آبستن برای جلوگیری از هر گونه ضربه یا آسیب فیزیکی به بره در موقع زایمان
2- ضدعفونی کردن و بهداشتی نگه داشتن دامداری و بویژه زایشگاه جهت جلوگیری از ایجاد و شیوع بیماری های عفونی و میکروبی مانند بروسلولز(تب مالت در انسان) – لپتسپیروز- تب کیو – بلوتانگ (زبان آبی)
3- ایمن بودن دامداری و زایشگاه از نفوذ هر گونه حیوان شکاری مثل گرگ شغال یا روباه و غیره
4- ایجاد تهویه مناسب در دامداری و زایشگاه و عنایت به عدم ایجاد کوران و جریان مستقیم باد بر روی بدن میش مادر و بویژه بره ها
5- بالا نگه داشتن دمای زایشگاه بویژه در فصول سرد سال (دمای بالای 17 درجه سانتی گراد)
6- خشک نگه داشتن کف دامداری و زایشگاه و فراهم نمودن بستر تمیز در زایشگاه
7- نگهداری میش مادر و بره در کنار هم برای چند روز اول تا یک رابطه عاطفی قوی بین آنها برقرار شود تا میش مادر به شیردادن بره یا بره هایش رغبت و تمایل پیدا کند.
8- مطمئن شدن دامدار از تولید شیر و آغوز کافی توسط میش مادر برای بره ها
9- مطمئن شدن دامدار از اینکه در میش های چند قلو زا آیا مادر از همه بره ها مراقبت می کند و آنها را شیر می دهد.
10- نظارت بیشتر دامدار بر روی میش های آبستن شکم اول و همچنین میش هایی که با سخت زایی زایمان می کنند.
11- جلوگیری از ایجاد هر گونه استرس صوتی چه از طریق انسانها یا سگ و یا ماشین آلات در زایشگاه بویژه در بزها
13- پرهیز از تغییر ناگهانی رژیم و جیره غذایی دام آبستن (حداقل مدت زمان لازم برای سازگار شدن شکمبه و دستگاه گوارشی 2 الی 3 هفته می باشد)
14- تغذیه میش مادر با کنسانتره عالی در 6 هفته آخر آبستنی جهت آماده سازی میش برای تولید شیر و آغوز و تامین احتیاجات بدنی جنین.
15 – میش های آبستن دو قلوزا یا چند قلو زا بایستی از سطح بالایی از جیره غذایی برخوردار باشند و میزان کنسانتره جیره آنها بیشتر باشد.
16- جلوگیری از قرارگرفت بلند مدت گوسفند آبستن در زیر تابش آفتاب بویژه در مراتع با ایجاد سایه بان
17- نظارت بر زمان جفت گیری ها و استفاده از تکنیک های همزمان سازی فحلی برای آگاهی از زمان زایمان و مدیریت تولید مثلی بهتر گله
18- در هر آغل بره زایی تعبیه شده در زایشگاه بایستی حداقل 2 متر مربع فضا داشته باشد و یک گوشه امن جهت پناه بره نوزاد وجود داشته باشد
19- دامدار بعد از تولد بره از تنفس آن اطمینان حاصل کند و موکوس و ترشحات لعابی روی دهان و بینی آن را پاک کند
20- در صورتیکه میزان تلفات و سقط جنین بیشتر از 2 درصد جمعیت بره های متولد شده باشد بایستی دامپزشکی را مطلع کرد.
21- خرید دام برای ایجاد گله های مولد بعنوان جایگزین حتما از گله های پاک و دارای گواهی واکسیناسیون شده صورت بگیرد و در صورتی که خرید از دامداری هایی است که وضعیت دام های جایگزین خریداری شده معلوم نیست واکسیناسیون حتما باید بعد خرید انجام گیرد.
22- جلوگیری از تردد حیواناتی مثل سگ و گربه در دامداری ها و انبار علوفه و کنسانتره که باعث انتشار عوامل میکروبی می شوند همینطور جلوگیری از دسترسی این جانوران به غذای دام ها و عدم تعلیف میش های آبستن از قسمت های فوقانی علوفه انبار شده که ممکن است به مدفوع گربه یا سگ آلوده باشند لازم است
23- تغذیه دام های آبستن از گیاهانی مانند شبدر شیرین ، ذرت خوشه ای (سورگوم) ، تاج خروس و یولاف (جو دو سر) می تواند باعث سقط جنین شود
ملاحظات دامدار در خصوص میش های سقط کرده گله
1- اکثر بیماری هایی که باعث سقط می شوند می توانند باعث بروز بیماری در انسان نیز بشوند فلذا کارگران دامپروری ، چوپان ها و خانواده های آنها و دامپزشکان و افرادی که با این گونه دام ها سر و کار دارند در معرض خطر هستند.
2- زنان حامله نباید با واکسن زنده در ارتباط باشند.
3- برای کمک به زایمان حتما باید از دستکش استفاده شود.
4- قبل از خوردن غذا و یا نوشیدن آب یا هر نوع نوشیدنی دیگر باید حتما دست ها را با مواد ضد عفونی کننده شستشو داد.
5- از لباس مناسب و چکمه قابل شستشو استفاده شود.
6- میش های سقط کرده را جدا و مواد سقطی و بستر به شکل مناسب معدوم شوند.
7- از تماس بره ها با میش های سقط کرده جلوگیری شود.
عوامل بعد از تولد
1- پایین بودن وزن بره در موقع تولد احتمال تلف شدن بره را افزایش می دهد.
2- بره تازه متولد شده حتما بایستی از آغوز مادر استفاده کند و این کار را هر 5 یا 6 ساعت یکبار تکرار کند.
3- بعد از تولد بره نافش را با آب گرم شستشو باید داد و بعد از خشک کردن با محلول ضد عفونی کننده مناسب مانند تنتور ید یا بتادین و یا کلرهگزدین ضد عفونی شود و در نهایت این مجرا گره زده شود یا بسته شود.
4- بره ها را بر اساس وزن و جنس جدا و دسته بندی شوند تا از تلفات بره جلوگیری کند
5- بره های تازه متولد شده را در اختیار مادرانشان بگذاریم تا توسط میش های مادر کاملا لیسیده شوند و خشک شوند و یا اینکه در غیر اینصورت آنها را خودمان خشک کنیم و در یک محل گرم (37-40 درجه سانتی گراد) و مناسب و بدور از باد نگه داری کنیم.
-